Direktlänk till inlägg 24 januari 2012

Fakta

Av mammaslillagroda - 24 januari 2012 11:00

Källa: http://www.freewebs.com/luxation2/lux-fakta.htm 


"Vad är höftledsluxation ?
Höftledsluxation hos barn betyder att barnet föds med ett fel i höften. Det innebär att höften vill glida ur led, så att ledhuvudet i leden ligger utanför ledpannan. Det beror på att ledpannan inte är tillräckligt utvecklad. Den är grundare än den ska vara och dessutom otillräckligt formad. Ledhuvudet ligger på plats vid födseln men glider efter en tid ur ledpannan. Det leder till att lårbenet vilar mot utsidan av bäckenbenet och efterhand allt mer glider upp mot höftbenet.
Omkring 1 barn av 60 föds med höftledsluxation.Sjukdomen är betydligt vanligare hos flickor än hos pojkar.

Vad orsakar höftledsluxation ?
Sjukdomen finns i vissa familjer. Den beror troligen på ärftliga faktorer som styr mängden av hormonet östrogen i blodet. Höftledsluxation är vanligast hos förstfödda flickor som föds på hösten. Även mekaniska faktorer kan ha betydelse för uppkomsten av höftledsluxation.Sjukdomen är därför vanligare hos barn som fötts med sätesbjudning, dvs med stjärten först.

Hur behandlas höftledsluxation ?
För att behandlingen ska lyckas är det viktigt att sjukdomen fastställs så snart som möjligt. Om barnet börjar belasta den dåliga ledpannan kan det ge upphov till skador som inte går att bota. Är barnet instabilt i höfterna börjar behandlingen redan på BB. Barnet läggs naket i en skena under tre månaders tid. På så vis hålls ledhuvudet på plats och kan inte glida ur ledpannan. Ledpannan omformas och mjukdelarna anpassar sig efter det nya, normala läget. Under behandlingen får barnet bara tas ur skenan av utbildad sjukvårdspersonal. Det görs i allmänhet en gång i veckan på en ortopedisk mottagning. Personalen badar då samtidigt barnet. I hemmet kan man själv tvätta barnet och byta blöjor utan att skenan är i vägen.

Vad gör doktorn ?
Genom att känna och röra på höfterna samt titta på barnets benställning kan läkaren avgöra om det finns någon instabilitet i höftleden.Läkaren kan också undersöka barnet med ultraljud och röntgen. Barnet läggs sedan i skenan i 3 månaders tid och kontrolleras sedan regelbundet under det första levnadsåret med upprepade ultraljuds- och röntgen undersökningar.

Sjukdomsförlopp
Barnet får ha skenan under 3 månader tid. Om allt verkar normalt efter kontrollperioden kan barnet lära sig att gå utan problem. Så gott som alla barn blir helt bra. I enstaka fall, där sjukdomen upptäcktes sent, kan det krävas en operation för att barnet ska bli helt bra i höften.

Är det farligt med höftledsluxation ?
Sjukdomen är oftast inte farlig, men om det uppstår komplikationer ökar risken för att barnet ska få höftproblem i framtiden, t.ex i form av förslitningsskador."



Vad vi hittat om von Rosen och hans skena


Doktor Erik Siphus von Rosen föddes 1898, och var under sin levnad bl.a överläkare för en "vanföreanstalt". Det ni! Skenan konstruerade han 1956 när han var chefsöverläkare(?) på ortopediska universitetskliniken i Malmö.


Här kan ni se en filmsekvens av Sophus von Rosen från 1988, Lunds Universitet. modem resp ISDN/LAN


Skenan är tillverkad av ett stålskelett klätt med stoppning och naturgummi.


Texten på von Rosen-skenans förpackning
"För behandling och förebyggande av höftledsluxation hos spädbarn.
von Rosen-skenan konstruerades år 1956 och har sedan dess använts vid Ortopediska kliniken i Malmö.


Skenan är avsedd för behandling redan under de första levnadsdagarna. Vid försenad diagnos kan de också användas längre fram i spädbarnsåldern.
Rätt pålagd har skenan följande fördelar.
1- Den kan lätt formas och anpassas till barnet
2- Den kvarhåller ledhuvudet centrerat i leden.
3- Den tillåter viss rörlighet i höftlederna och fri sparkrörlighet i knälederna.
4- Gummiöverdraget gör att barnet kan hålla rent utan att tagas ur skenan
Vid god hygienisk vård irriterar gummiöverdraget inte barnets hud.
5- Barnet kan omväxlande ligga på rygg eller bukläge.



(Original-von Rosen-skenan tillverkas och tillhandahålles av:


ISAKSSONS GUMMIFABRIK AB
VARAN 5745
269 00 BÅSTAD
SVERIGE


under uppsikt av Dr. Siphus von Rosen.)



Skenan tillverkas i 7 storlekar varav mellanstorleken är avsedd för normalstora nyfödda barn.


Anvisningar för användandet av original-von Rosen-skenan vid förebyggande behandling av höftledsluxation .


Organisationen av behandlingen blir självfallet beroende av lokala resurser och vederbörande medicinsk personals erfarenheter. Vid ortodediska universitetskliniken i Malmö, där skenan använts sedan 1956, får barnets moder, vid hennes första besök på ortopediska kliniken, i allmänhet på tredjedagen efter förlossnigen, följande instruktioner och råd.


Ert barns höftleder är inte helt stabila. Barnet måste därför ligga i en speciell skena i 3 månader.Om barnet inte behandlas kan allvarliga framtida höftbesvär bli följden. Behandlas barnet med skena blir höfterna helt normala. I regel medför skenbehandling igna besvär för barnet. Ibland kan hudirritation uppstå där skenan ligger an mot barnet, speciellt om huden blir fuktig. eller om lager av puder eller föroreningar trycker. Feber eller diarrésjukdomar ökar risken för hudirritation.
En gång i veckan tages barnet ur skenan och badas av speciell personal på ort.mottagningen
Läkarkontroll sker vid ca 1 månads ålder.
Röntgen och läkarkontroll sker vid 3 månaders ålder samt då barnet börjat gå och stå dock senast vid 1½ års ålder.


1 - Tag inte själv barnet ur skenan.
2 - Drag eller lyft inte barnet i fötter eller ben.
3 - Håll under stjärten när ni lyfter barnet.
4 - Huvudkudden bör inte vara tjockare än 2 cm.
5 - Låt barnet några minuter då och då ligga på magen.
6 - Tvätta barnet i skenan med oparfymerad barntvål, var noga med att torka huden torr, pudra tunt lager oparfymerat barnpuder.
7 - Undvik salva.
8 - Byt blöjor ofta.
9 - Bylta inte på barnet för mucket kläder så det svettas.
10 - Använd inte för trånga byxor.
11 - Uppkommer hudsår tag kontakt med ort.mottagningen."


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av mammaslillagroda - 6 mars 2012 10:33

Den 15 Mars ska vi till Gävle och behandligen av Villes höft är då klar! Det är alltså 9 (!) dagar kvar med frejkabyxorna. Han har börjat protestera lite nu.När han har fått varit utan dom ett tag (som han får en sväng varje kväll) och fått legat...

BVC

Av mammaslillagroda - 23 februari 2012 11:49

Igår var vi på BVC. HAr förmodligen de trevligaste sköterskorna där. Lillebror hade gått upp bra i vikt och väger nu 6540 :), vi mätte inte för sköterskan vågade inte dra ut benet.Så jagvet fortfarande inte hur lång/kort han är. sisst var han 5...

Av mammaslillagroda - 19 februari 2012 16:57

Imorgon har ville haft frejkabyxan på sej i en vecka och det går alldeles utmärkt bra!! Misstänker att han fick vattkoppor i förrgår men de verkar inte kommit några fler så kanske var det nåt annat?eller men väldigt mild sort.Han hade då en del vat...

Av mammaslillagroda - 14 februari 2012 10:13


Igår var vi till gävle. 10:30 hade vi tid för ultra ljud och en timme efter en tid med henrik uppe på ortopeden. Resan till gävle gick smidigt o vi var framme i bra tid, de andra gångerna har det varit snöslask eller nästan snöstorm, nu var det b...

Av mammaslillagroda - 9 februari 2012 13:34

Vilket underbart väder det är idag. Vi var ute ända tills roja tröttnade o ville gå in-jag hade kunna varit ute några timmar till :) Solen är viktig-Det märker man såhär på höst och vinter tider.Så nu längtar jag mer efter våren än någonsin..  ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Januari 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards